Hozzávalók

A bolognai raguhoz:

      • 4 ek olívaolaj
      • 2 fej vöröshagyma
      • 200 g sárgarépa
      • 150 g zellergumó
      • 50 dkg darált marhahús
      • 50 dkg darált sertéshús
      • 6 gerezd fokhagyma
      • 7 dl passzírozott paradicsom
      • 150 g sűrített paradicsom
      • 2,5 dl száraz vörösbor
      • 2 ek só
      • 1 tk feketebors
      • 1 tk oregánó

A besamelhez:

        • 80 g vaj
        • 80 g liszt
        • 1 liter tej
        • só, feketebors, szerecsendió

Az Összeállításhoz:

      • 2 ek olívaolaj
      • 18 db lasagne lap
      • 40 dkg mozzarella
      • 10 dkg parmezán

Elkészítés

1. Az olajon párolni kezdjük az apróra vágott vöröshagymát. Lereszeljük nagylyukú reszelőn a megtisztított sárgarépát és a zellergumót, hozzáadjuk a hagymához és 5 percig pirítjuk.

2. A darált húsokat összeforgatjuk a zöldséggel és jól lepirítjuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a paradicsomszószt, és a sűrített paradicsomot.

3. Felöntjük a vörösborral, ízesítjük a fűszerekkel és fedő alatt, alacsony hőfokon, 1 óra alatt sűrű mártássá főzzük.

4. Közben elkészítjük a besamelt. Ehhez a vajat megolvasztjuk, rászórjuk a lisztet és habverővel elkeverjük. Folyamatos keverés mellett apránként hozzáadagoljuk az előre felmelegített tejet. Pár percig kevergetve forraljuk, kevés sóval, borssal es szerecsendióval fűszerezzük.

5. Összeállítjuk a lasagnet. Egy magas falú tepsi (kb. 24×30 cm) alját bekenjük az olajjal és szétterítjük a ragu egyhatodát. Ráhelyezünk 3 tésztalapot, jöhet egy réteg besamel (az egész egyhatoda), majd egy réteg ragu, amit megszórunk reszelt mozzarellával. Ezt négyszer megismételjük.

6. A tetejére egy sor tésztalap, besamel és a reszelt parmezán kerül. 180C°-ra előmelegített sütőbe tesszük és 40 perc alatt megsütjük. Tálalás előtt fél órát pihentetjük.


Ajánlott borok: