Hozzávalók
A bolognai raguhoz:
- 4 ek olívaolaj
- 2 fej vöröshagyma
- 200 g sárgarépa
- 150 g zellergumó
- 50 dkg darált marhahús
- 50 dkg darált sertéshús
- 6 gerezd fokhagyma
- 7 dl passzírozott paradicsom
- 150 g sűrített paradicsom
- 2,5 dl száraz vörösbor
- 2 ek só
- 1 tk feketebors
- 1 tk oregánó
A besamelhez:
- 80 g vaj
- 80 g liszt
- 1 liter tej
- só, feketebors, szerecsendió
Az Összeállításhoz:
- 2 ek olívaolaj
- 18 db lasagne lap
- 40 dkg mozzarella
- 10 dkg parmezán
Elkészítés
1. Az olajon párolni kezdjük az apróra vágott vöröshagymát. Lereszeljük nagylyukú reszelőn a megtisztított sárgarépát és a zellergumót, hozzáadjuk a hagymához és 5 percig pirítjuk.
2. A darált húsokat összeforgatjuk a zöldséggel és jól lepirítjuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a paradicsomszószt, és a sűrített paradicsomot.
3. Felöntjük a vörösborral, ízesítjük a fűszerekkel és fedő alatt, alacsony hőfokon, 1 óra alatt sűrű mártássá főzzük.
4. Közben elkészítjük a besamelt. Ehhez a vajat megolvasztjuk, rászórjuk a lisztet és habverővel elkeverjük. Folyamatos keverés mellett apránként hozzáadagoljuk az előre felmelegített tejet. Pár percig kevergetve forraljuk, kevés sóval, borssal es szerecsendióval fűszerezzük.
5. Összeállítjuk a lasagnet. Egy magas falú tepsi (kb. 24×30 cm) alját bekenjük az olajjal és szétterítjük a ragu egyhatodát. Ráhelyezünk 3 tésztalapot, jöhet egy réteg besamel (az egész egyhatoda), majd egy réteg ragu, amit megszórunk reszelt mozzarellával. Ezt négyszer megismételjük.
6. A tetejére egy sor tésztalap, besamel és a reszelt parmezán kerül. 180C°-ra előmelegített sütőbe tesszük és 40 perc alatt megsütjük. Tálalás előtt fél órát pihentetjük.