Hozzávalók

  • 1 nagy sütőtök (kb. 3 kg)
  • olívaolaj
  • frissen őrölt feketebors
  • 50 g vaj
  • fél hüvelykujjnyi friss gyömbér
  • 1 csipet fahéj
  • 8 dl víz
  • 2 dl főzőtejszín
  • 2 tk só
  • 1,5 tk frissen őrölt feketebors
  • 100 g héj nélküli tökmag

Elkészítés

1. A sütőtököt kimagozzuk, nagyobb darabokra vágjuk, és egy tepsibe helyezzük.

2. Meglocsoljuk olívaolajjal, megszórjuk frissen őrölt borssal és 190°C-on 40 percig sütjük.

3. Egy lábasban megolvasztjuk a vajat és belereszeljük a gyömbért.

4. A sült tököt kikanalazzuk a héjából és a lábasba dobjuk. Hozzáadjuk a csipet fahéjat.

5. Botmixerrel pürésítjük, majd felöntjük a vízzel és a tejszínnel. Megszórjuk a sóval, a borssal és felforraljuk. Ízlés szerint adhatunk hozzá chilit.

6. Pirított tökmaggal tálaljuk.


Ajánlott borok: