Zellerkrémleves

Hozzávalók

  • 2 ek olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 kg zellergumó
  • 1 szem krumpli
  • só, bors
  • 1 mk szerecsendió
  • 250 ml főzőtejszín
  • 15 dkg füstölt sajt
  • 8 szelet feketeerdő sonka

Elkészítés

1. Az apróra vágott hagymát megpirítjuk az olajon, majd rádobjuk a zúzott fokhagymát és tovább pirítjuk.

2. A zellert és a krumplit meghámozzuk és felkockázzuk. Hozzáadjuk a hagymához, pár percig pirítjuk, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, majd sózzuk, borsozzuk, és rászórjuk a szerecsendiót is.

3. Ha a zeller puhára főtt, akkor belereszeljük a sajtot, felöntjük a tejszínnel, felforraljuk, majd botmixerrel pürésítjük. Ha túl sűrűnek találjuk, adhatunk hozzá még vizet.

4. A sonka szeleteket sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük és 190°C-os sütőben 12 perc alatt megsütjük.

5. Tálaláskor a sonkát rátördeljük a levesre.


Ajánlott borok: