Hozzávalók
- 1 kg libaaprólék (szárnytő, zúza, szív, nyak)
- 1 kg libamell
- 10 dkg libazsír
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál só
- 1 teáskanál feketebors
- 5 gramm majoranna
- 1 kis darab reszelt gyömbér
- 2 db sárgarépa
- 1 db fehérrépa
- fél zellergumó
- 10 dkg fehér csiperkegomba
- 1 csokor petrezselyem
- 50 dkg rizs
Elkészítés
1. A libaaprólékot megmossuk, megtisztítjuk. A mellehúsát megmossuk, 50 dkg-t a bőre nélkül kockákra vágunk, 50 dkg-t félreteszünk.
2. Egy lábasban 5 dkg libazsíron megpirítjuk a finomra vágott vöröshagymát és az összezúzott fokhagymát.
3. Hozzátesszük az aprólékot és a felkockázott mellehúsát, felöntjük vízzel, majd fűszerezzük a sóval, borssal, majoránnával és a gyömbérrel. Fedő alatt, kb. 1 óra alatt félpuhára főzzük.
4. Hozzáadjuk a felkarikázott répákat, a felszeletelt zellert, a felszeletelt gombát, és 2 evőkanál durvára vágott petrezselymet. Fedő alatt tovább főzzük kb. 20 percig.
5. 5 dkg libazsíron átpirítjuk a rizst, hozzáadjuk a libaraguhoz és felöntjük kb. 5 dl vízzel. Felforraljuk majd 170°C-ra előmelegített sütőbe tesszük és fedő alatt kb. 20 perc alatt puhára főzzük.
6. A félretett bőrös libamellet sóval, borssal fűszerezzük és bőrével lefelé egy serpenyőbe helyezzük. Nagy hőfokon sütni kezdjük, és mikor sercegni kezd, alacsonyabbra vesszük a hőfokot. Addig sütjük, míg szép piros és ropogós lesz a bőre. Megfordítjuk és a másik oldalát is pirosra sütjük.
7. Tepsibe helyezzük a libamellet és 180°C-os sütőben 20 perc alatt készre sütjük. 10 percig deszkán pihentetjük, majd felszeleteljük és a kész ludaskására helyezzük. Tálaláskor megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel.