Márton-napi ludaskása

Hozzávalók

  • 1 kg libaaprólék (szárnytő, zúza, szív, nyak)
  • 1 kg libamell
  • 10 dkg libazsír
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál só
  • 1 teáskanál feketebors
  • 5 gramm majoranna
  • 1 kis darab reszelt gyömbér
  • 2 db sárgarépa
  • 1 db fehérrépa
  • fél zellergumó
  • 10 dkg fehér csiperkegomba
  • 1 csokor petrezselyem
  • 50 dkg rizs

Elkészítés

1. A libaaprólékot megmossuk, megtisztítjuk. A mellehúsát megmossuk, 50 dkg-t a bőre nélkül kockákra vágunk, 50 dkg-t félreteszünk.

2. Egy lábasban 5 dkg libazsíron megpirítjuk a finomra vágott vöröshagymát és az összezúzott fokhagymát.

3. Hozzátesszük az aprólékot és a felkockázott mellehúsát, felöntjük vízzel, majd fűszerezzük a sóval, borssal, majoránnával és a gyömbérrel. Fedő alatt, kb. 1 óra alatt félpuhára főzzük.

4. Hozzáadjuk a felkarikázott répákat, a felszeletelt zellert, a felszeletelt gombát, és 2 evőkanál durvára vágott petrezselymet. Fedő alatt tovább főzzük kb. 20 percig.

5. 5 dkg libazsíron átpirítjuk a rizst, hozzáadjuk a libaraguhoz és felöntjük kb. 5 dl vízzel. Felforraljuk majd 170°C-ra előmelegített sütőbe tesszük és fedő alatt kb. 20 perc alatt puhára főzzük.

6. A félretett bőrös libamellet sóval, borssal fűszerezzük és bőrével lefelé egy serpenyőbe helyezzük. Nagy hőfokon sütni kezdjük, és mikor sercegni kezd, alacsonyabbra vesszük a hőfokot. Addig sütjük, míg szép piros és ropogós lesz a bőre. Megfordítjuk és a másik oldalát is pirosra sütjük.

7. Tepsibe helyezzük a libamellet és 180°C-os sütőben 20 perc alatt készre sütjük. 10 percig deszkán pihentetjük, majd felszeleteljük és a kész ludaskására helyezzük. Tálaláskor megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel.


Ajánlott borok:

MEGOSZTÁS
ElőzőLibatepertő
KövetkezőMárton-nap 2017