Hozzávalók
- 2 dl tej
- 3 dkg élesztő
- 5 dkg porcukor
- 50 dkg liszt
- 5 tojássárgája
- 8 dkg vaj
- 1 evőkanál rum
- fél citrom reszelt héja
- 1 kávéskanál só
- 1 l olaj
Elkészítés
1. Az élesztőt felfuttatjuk 3 kávéskanál porcukorral elkevert 1 dl langyos tejben. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk és a közepébe lyukat fúrunk.
2. Beleöntjük a felfutott élesztőt, a maradék porcukorral elkevert tojássárgáját és 1 dl langyos tejet. Hozzáadjuk a felolvasztott vajat, a rumot, a citromhéjat és a sót.
3. Fakanállal vagy gépi dagasztóval simára dolgozzuk, míg a tészta hólyagos nem lesz. Lisztezett deszkára helyezzük és letakarva, langyos helyen fél órát kelesztjük.
4. Kinyújtjuk kb. 2 cm vastagra és nagy pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. A fánkokat lisztezett deszkán letakarva további fél óráig kelesztjük.
5. Majd közepüket jól benyomkodjuk és benyomott oldalukkal lefelé forró olajba helyezzük azokat. Fedő alatt 1-2 percig sütjük, majd megfordítjuk és (fedő nélkül) a másik oldalukat is aranysárgára sütjük. Vigyázzunk, nagyon gyorsan sül.
6. Kiszedjük rácsra a fánkokat, és ha lecsöpögtek baracklekvárral és porcukorral tálaljuk.