Hozzávalók
- 1 bontott házityúk
- 4 db sárgarépa
- 2 db fehérrépa
- 1 db zellergumó
- 1 db karalábé
- 1 fej karfiol
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 1 db burgonya
- 1 db vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál só
- 2 evőkanál vegeta
- levestészta
Elkészítés
1. A tyúk részeit megmossuk, megtisztítjuk a rajta maradt tollaktól. A fejét, lábait kihagyhatjuk a levesből, de a hátát, nyakát, máját, zúzát érdemes beletenni.
2. Kb. 4 liter hideg vízbe beletesszük a sót és a húst, főzni kezdjük, és mielőtt felforr, a tetején keletkező habot szűrővel leszedjük. Kisebbre állítjuk a hőfokot, hagyjuk forrni és addig szedjük a habot, amíg fehér nem lesz. Kb. fél óráig főzzük.
3. Közben megmossuk, megtisztítjuk a zöldségeket. A sárga- és fehérrépákat hosszában félbe vágjuk és feldaraboljuk. A zellergumót és a karalábét meghámozzuk és félbevágjuk. A karfiolról leszedjük a leveleket, és szétválasztjuk 3-4 részre. A vöröshagymát, krumplit, fokhagymát megpucoljuk, petrezselyem leveleket letépkedjük.
4. Beletesszük az összes zöldséget a húsok mellé, hozzáadjuk a vegetát és lefedve alacsony hőfokon kb. 1 óráig főzzük, amíg a hús és a zöldségek megpuhulnak. A karfiol puhul meg a leghamarabb, így ezt kb. 20 perc elteltével vegyük ki, mielőtt szétesne.
5. Közben sós vízben megfőzzük a levestésztát. Megkóstoljuk a levest, ha szükséges még adjunk hozzá sót.
6. Ha elkészült a leves tálalhatjuk azonnal, vagy szűrőlapáttal kivesszük a húsokat és a zöldségeket külön, a levét leszűrjük és külön tálaljuk. A tésztát csak a tányérban adjuk hozzá!