Hozzávalók
- 20 dkg fehér tönköly búzaliszt
- 1 csipet só
- 15 dkg hideg vaj
- 1 tojássárgája
- 2 ek hideg víz
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 szál póréhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 10 dkg bacon
- 40 dkg gomba (laska, fehér és barna csiperke vegyesen)
- 1 tk kakukkfű
- 3 tojás
- 2 dl főzőtejszín
- 10 dkg gouda sajt
- só, frissen őrölt bors
Elkészítés
1. A lisztet és a sót egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a kockákra vágott hideg vajat és kézzel elmorzsoljuk.
2. Hozzáadjuk a tojássárgáját és a hideg vizet, összegyúrjuk és folpackba csomagolva 30 percre a hűtőbe tesszük pihenni.
3. Az olívaolajon párolni kezdjük a felkarikázott póréhagymát és az apróra vágott fokhagymát. Hozzáadjuk a csíkokra vágott bacont és megpirítjuk.
4. A gombát megtisztítjuk, feldaraboljuk, hozzátesszük a hagymás baconhöz, rászórjuk a kakukkfüvet és 8 perc alatt megpirítjuk.
5. A sütőt előmelegítjük 200°C-ra. A tésztát kör alakúra nyújtjuk és egy piteformába simítjuk. 10 percre a hűtőbe tesszük.
6. A tojásokat összekeverjük a tejszínnel és a lereszelt sajttal, sózzuk, borsozzuk.
7. A tésztára sütőpapírt helyezünk, kibéleljük nehezékkel (bab, lencse) és 10 percig így sütjük. Majd levesszük a nehezéket, a sütőpapírt és további 5 percig sütjük a tésztát, míg a széle barnulni kezd.
8. Az elősütött tésztára ráterítjük gombás alap felét, ráöntjük a tejszínes keveréket, majd elrendezzük rajta a gomba másik felét. 20 perc alatt készre sütjük.