Barbecue csirkeszárnyak gorgonzolás mártogatóssal.

Hozzávalók

  • 6 dkg vaj
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 10 gerezd fokhagyma
  • 4 evőkanál barnacukor
  • 4 evőkanál baracklekvár
  • 15 dkg sűrített paradicsom
  • 1 dl víz
  • 4 evőkanál mustár
  • 2 evőkanál Worchestershire szósz
  • 4 evőkanál füstös fűszerpaprika
  • 1 evőkanál oregánó
  • 1 evőkanál kakukkfű
  • 2 evőkanál só
  • 1 teáskanál őrölt tarkabors
  • 1 teáskanál cayenne bors
  • 1 teáskanál őrölt chili
  • 4 evőkanál fehér borecet
  • 3 kg csirkeszárny
  • 20 dkg gorgonzola sajt
  • 3,5 dl natúr joghurt
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 csipet só
  • 1 csipet bors

Elkészítés

1. Elkészítjük a barbecue szószt. Ehhez egy edényben a vajon megpároljuk a finomra reszelt vöröshagymát és fokhagymát.

2. Hozzáadjuk a barnacukrot és hagyjuk kicsit karamellizálódni, majd beletesszük a baracklekvárt és azzal is. Hozzákeverjük a sűrített paradicsomot és a vizet, pár percig alacsony hőfokon forraljuk.

3. Folyamatosan kevergetve hozzáadjuk a mustárt és egymás után a fűszereket: a Worchestershire szószt, a fűszerpaprikát, az oregánót, a kakukkfüvet, a sót, a borsokat és a chilit.

4. Végül beleöntjük a borecetet, és további 10 percig főzzük. A szósz 3 kg csirkeszárnyhoz elegendő, de 1 hétig eláll a hűtőben, így a szárnyakat két adagban is elkészíthetjük.

5. A csirkeszárnyak legvékonyabb részét levágjuk (arra nem lesz szükségünk), és beleforgatjuk őket a sűrű szószba.

6. 2 tepsibe rendezzük a húsokat – vagy egymás után 2 adagban sütjük – és alufóliával lefedve, 200°C-ra előmelegített sütőbe tesszük 40 percre. Fólia nélkül további 30 percig ropogósra sütjük.

7. Amíg a szárnyak sülnek, elkészítjük a mártogatóst. A gorgonzolát a joghurttal, a zúzott fokhagymával, a sóval és borssal botmixerrel elkeverjük és a tálalásig hűtőben tároljuk.


Ajánlott borok: