Hozzávalók
- 6 dkg vaj
- 1 kis fej vöröshagyma
- 10 gerezd fokhagyma
- 4 evőkanál barnacukor
- 4 evőkanál baracklekvár
- 15 dkg sűrített paradicsom
- 1 dl víz
- 4 evőkanál mustár
- 2 evőkanál Worchestershire szósz
- 4 evőkanál füstös fűszerpaprika
- 1 evőkanál oregánó
- 1 evőkanál kakukkfű
- 2 evőkanál só
- 1 teáskanál őrölt tarkabors
- 1 teáskanál cayenne bors
- 1 teáskanál őrölt chili
- 4 evőkanál fehér borecet
- 3 kg csirkeszárny
- 20 dkg gorgonzola sajt
- 3,5 dl natúr joghurt
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 csipet só
- 1 csipet bors
Elkészítés
1. Elkészítjük a barbecue szószt. Ehhez egy edényben a vajon megpároljuk a finomra reszelt vöröshagymát és fokhagymát.
2. Hozzáadjuk a barnacukrot és hagyjuk kicsit karamellizálódni, majd beletesszük a baracklekvárt és azzal is. Hozzákeverjük a sűrített paradicsomot és a vizet, pár percig alacsony hőfokon forraljuk.
3. Folyamatosan kevergetve hozzáadjuk a mustárt és egymás után a fűszereket: a Worchestershire szószt, a fűszerpaprikát, az oregánót, a kakukkfüvet, a sót, a borsokat és a chilit.
4. Végül beleöntjük a borecetet, és további 10 percig főzzük. A szósz 3 kg csirkeszárnyhoz elegendő, de 1 hétig eláll a hűtőben, így a szárnyakat két adagban is elkészíthetjük.
5. A csirkeszárnyak legvékonyabb részét levágjuk (arra nem lesz szükségünk), és beleforgatjuk őket a sűrű szószba.
6. 2 tepsibe rendezzük a húsokat – vagy egymás után 2 adagban sütjük – és alufóliával lefedve, 200°C-ra előmelegített sütőbe tesszük 40 percre. Fólia nélkül további 30 percig ropogósra sütjük.
7. Amíg a szárnyak sülnek, elkészítjük a mártogatóst. A gorgonzolát a joghurttal, a zúzott fokhagymával, a sóval és borssal botmixerrel elkeverjük és a tálalásig hűtőben tároljuk.