Rozé kacsamell sült céklával, sütőtökpürével, fetasajttal és ruccolával

Hozzávalók

  • 1 kisebb sütőtök
  • méz
  • 4 db cékla
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 szál rozmaring
  • olívaolaj
  • 20 dkg fetasajt
  • 1 dl tejszín
  • 2 db bőrös kacsamell
  • 10 dkg ruccola

Elkészítés

1. A sütőt előmelegítjük 200°C-ra. A sütőtököt hosszában félbevágjuk, kikaparjuk a magját és a feleket még 3 felé vágjuk. A tök szeleteket héjukkal lefelé sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Kb. 60-80 percig sütjük, míg teljesen megpuhulnak.

2. Kivesszük a sütőből és picit hagyjuk hűlni. A sütőtök húsát egy kanál segítségével levágjuk a héjáról és egy tálba tesszük. Botmixerrel pürésítjük, ha nem elég édes adhatunk hozzá pici mézet.

3. A céklákat meghámozzuk és cikkekre vágjuk. Belehelyezzük egy tepsibe, megsózzuk, hozzátesszük a megpucolt fokhagyma gerezdeket és a rozmaring ágat.

4. Meglocsoljuk olívaolajjal, majd a tepsit lefedjük alufóliával. 200°C-ra előmelegített sütőben kb. 60 percig sütjük. Nem kell, hogy teljesen puha legyen, maradjon kissé roppanós. Levesszük az alufóliát és további 10 percig pirítjuk.

5. A fetasajtot krémesre keverjük a tejszínnel.

6. A kacsamellet megmossuk, papírtörlővel megszárítjuk. A bőrét hosszában és keresztben sűrűn beirdaljuk. Csak a zsírréteget vágjuk, a húst nem! A sütőt bekapcsoljuk 190°C-ra.

7. Egy serpenyőt szárazon felforrósítunk, a kacsamelleket bőrös felükkel lefelé belehelyezzük és sütni kezdjük. Ne szúrjunk a húsba villával, csak csipeszt használjunk. Ha sok zsiradék sül ki, közben öntsük le egy másik edénybe.

8. Ha a bőrös fele szép aranybarnára sült (kb. 5 perc), megfordítjuk és pár perc alatt kérget sütünk rá, majd a csipesz segítségével az oldalára is.

9. A kacsamellet bőrös felével felfelé egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és az előmelegített sütőben 10 percig sütjük. Kivesszük a sütőből és fóliával letakarva 10 percig pihentetjük. Vágódeszkára helyezzük, vékony szeletekre vágjuk és nagy szemű sóval megszórjuk.

10. A sütőtökpürét és a fetakrémet elsimítjuk a tányéron, ráhelyezzük a kacsamell és a cékla szeleteket és ruccolával tálaljuk.


Ajánlott borok: