Wellington bélszín

Hozzávalók

  • 80 dkg bélszín
  • só, frissen őrölt feketebors
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál dijoni mustár
  • 1 fej vöröshagyma
  • 80 dkg barna csiperkegomba
  • 2 gerezd fokhagyma
  • friss kakukkfű
  • 1 csomag leveles tészta
  • 10 szelet pármai sonka
  • 1 tojás
  • 1 kg burgonya
  • 10 dkg vaj
  • 3 dl habtejszín
  • 1 evőkanál só
  • 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió

Elkészítés

1. A szobahőmérsékletű bélszínt megmossuk, lehártyázzuk, és alaposan körbe sózzuk,
borsozzuk.

2. Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat és a hús minden oldalát (a két végét is), körbesütjük,
annyira, hogy mindenhol egy pirult kéreg vegye körbe. Ez azért fontos, hogy később a sütés alatt a hús leve ne folyjon ki. Még forrón bekenjük a mustárral és félretesszük.

3. A gombapéphez a vöröshagymát, a fokhagymát és a gombát megtisztítjuk. Az apróra vágott hagymát megpirítjuk, és hozzáadjuk az aprítógépben vagy késsel finomra zúzott gombát és fokhagymát.

4. Sóval, borssal és egy mokkáskanálnyi kakukkfűvel fűszerezzük. Folyamatosan kevergetve addig pároljuk a gombát, míg az összes leve elfő, és egy száraz pépet kapunk.

5. Összeállítjuk a Wellingtont. Ehhez kihúzunk az asztalra két csík vastag folpackot, akkora átfedésben, hogy egy kb. 60×60 cm-es négyzetet kapjunk.

6. A közepére ráhelyezzük a pármai sonka szeleteket, 2×5-öt, függőleges téglalap alakban, pici átfedésekkel úgy, hogy majd feltekerve minden irányban körbe érje a bélszínt. A sonkán egyenletesen eloszlatjuk a gombapépet, és a közepére helyezzük a bélszínt.

7. A folpack elejét felemeljük, ráhajtjuk a húsra és a folpack segítségével szorosan betekerjük a
húst úgy, hogy a sonka és a gomba körbevegye. A folpack két végét szorosan összetekerjük, hogy egy szép roládot kapjunk. Kb. 20 percre hűtőbe tesszük.

8. Újabb folpackot rakunk az asztalra az előzőhöz hasonlóan, és kiterítjük rá a leveles tésztát. A húsról levesszük a folpackot és a roládot ráhelyezzük a tészta közepére. A Folpack segítségével most a tésztába tekerjük be szorosan a húst. Mikor a tészta körbeért, 2 cm ráhagyással a felesleget levágjuk.

9. A fólia két végét ismét szorosan összetekerjük, és meghengergetjük a roládot az asztalon, hogy szép formája legyen. 10 percre betesszük a hűtőbe, majd eltávolítjuk a folpackot és az egész tésztát
bekenjük egy felvert tojással.

10. Egy kés tompa felével óvatosan rajzolhatunk bele csíkokat, mintákat. Tepsibe helyezzük és
200°C-os sütőben 35 perc alatt készre sütjük. 15 perc pihentetés után szeleteljük.

11. Míg a hús sül és pihen, elkészítjük a tejszínes burgonyapürét. Ehhez a meghámozott, kockákra vágott burgonyát sós vízben puhára főzzük. Leöntjük róla a vizet, majd a vajjal és a tejszínnel együtt krumplinyomóval összetörjük. Szerecsendióval és ha még szükséges sóval ízesítjük.


Ajánlott borok: