Házi tyúkhúsleves

Hozzávalók

  • 1 bontott házityúk
  • 4 db sárgarépa
  • 2 db fehérrépa
  • 1 db zellergumó
  • 1 db karalábé
  • 1 fej karfiol
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 1 db burgonya
  • 1 db vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál só
  • 2 evőkanál vegeta
  • levestészta

Elkészítés

1. A tyúk részeit megmossuk, megtisztítjuk a rajta maradt tollaktól. A fejét, lábait kihagyhatjuk a levesből, de a hátát, nyakát, máját, zúzát érdemes beletenni.

2. Kb. 4 liter hideg vízbe beletesszük a sót és a húst, főzni kezdjük, és mielőtt felforr, a tetején keletkező habot szűrővel leszedjük. Kisebbre állítjuk a hőfokot, hagyjuk forrni és addig szedjük a habot, amíg fehér nem lesz. Kb. fél óráig főzzük.

3. Közben megmossuk, megtisztítjuk a zöldségeket. A sárga- és fehérrépákat hosszában félbe vágjuk és feldaraboljuk. A zellergumót és a karalábét meghámozzuk és félbevágjuk. A karfiolról leszedjük a leveleket, és szétválasztjuk 3-4 részre. A vöröshagymát, krumplit, fokhagymát megpucoljuk, petrezselyem leveleket letépkedjük.

4. Beletesszük az összes zöldséget a húsok mellé, hozzáadjuk a vegetát és lefedve alacsony hőfokon kb. 1 óráig főzzük, amíg a hús és a zöldségek megpuhulnak. A karfiol puhul meg a leghamarabb, így ezt kb. 20 perc elteltével vegyük ki, mielőtt szétesne.

5. Közben sós vízben megfőzzük a levestésztát. Megkóstoljuk a levest, ha szükséges még adjunk hozzá sót.

6. Ha elkészült a leves tálalhatjuk azonnal, vagy szűrőlapáttal kivesszük a húsokat és a zöldségeket külön, a levét leszűrjük és külön tálaljuk. A tésztát csak a tányérban adjuk hozzá!


Ajánlott borok:

MEGOSZTÁS
ElőzőEpermisu
KövetkezőMárton-nap 2016