Hozzávalók (4 pizzához)
A pizzatésztához:
- 1 dl tej
- 1 tk cukor
- 25 g friss élesztő
- 50 dkg „00”-ás liszt (vagy 30 dkg liszt + 20 dkg rétesliszt)
- 1 ek só
- 2 ek olívaolaj
- 1,5-2 dl víz
A paradicsomszószhoz:
- 400 g passzírozott paradicsom
- ½ tk só
- 2 tk szárított bazsalikom
- 1 tk szárított petrezselyem
- 1 mk szárított oregano
- 1 mk szárított kakukkfű
- 1 mk szárított rozmaring
- ½ mk bors
Feltétek:
- 800 g pizza mozzarella
- 400 g prosciutto crudo
- ruccola
Elkészítés
1. Felfűtjük a kemencét vagy a maximum fokozatra előmelegítjük a sütőt.
2. A langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet elkeverjük a sóval, a közepébe lyukat fúrunk.
3. Beleöntjük a felfutott élesztőt, hozzáadjuk az olívaolajat és először egy kevés vizet. Elkezdjük gyúrni és fokozatosan adjuk hozzá a többi vizet, annyit, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Ha túl lágynak találjuk, kevés lisztet adhatunk még hozzá.
4. Fél órát meleg helyen kelesztjük.
5. Addig a paradicsomszószba keverjük a sót, borsot és a szárított zöldfűszereket. A pizza mozzarellát kis kockákra vágjuk.
6. A tésztából lisztezett deszkán 4 gombócot formázunk és egyesével kb. 28 cm átmérőjűre nyújtjuk. Ha kemencében sütjük, akkor a lapátot, ha sütőben, egy lapos tepsit erősen belisztezünk, és ráhelyezzük a kinyújtott tésztát.
7. 1 pizzára rákanalazzuk a paradicsom ¼-ét (4-5 ek), és körkörös mozdulattal megkenjük a felületét. Utána egyenletesen eloszlatjuk rajta a mozzarella ¼ részét, majd kissé meggyűrve a sonkákat is rápakoljuk.
8. Kemencében 300°C-on 5 perc alatt, a sütő maximum fokozatán (275 °C) 15 perc alatt, egyesével készre sütjük a pizzákat.
9. Tálaláskor friss ruccolát szórunk rá.