Hozzávalók
- 90 dkg liszt
- 25 g élesztő
- 6 dl langyos víz
- 4 tk cukor
- 2 tk só
- 3 ek olaj
- 1 db tojás a kenéshez
Elkészítés
1. Az élesztőt felfuttatjuk 2 dl langyos vízben. Egy tálban elkeverjük a lisztet a cukorral és a sóval, ráöntjük a felfuttatott élesztőt, majd hozzáadjuk a maradék langyos vizet és az olajat.
2. Kézzel összedolgozzuk az anyagokat, majd kb. 10 perc alatt sima tésztává dagasztjuk. Közben adhatunk hozzá lisztet, hogy ne ragadjon annyira.
3. Letakarjuk és meleg helyen 2 órán át kelesztjük. 2 óra elteltével a tésztát jól átgyúrjuk, kb. akkora méretű lesz, mint kelesztés előtt volt.
4. A cipót letakarjuk és újabb 1 órán át kelesztjük.
5. 1 óra elteltével ismét átgyúrjuk a tésztát, majd megformázzuk és sütőlapra helyezzük. Ráteszünk egy enyhén benedvesített konyharuhát, leborítjuk az edénnyel és további 30 percig kelesztjük.
6. Megkenjük felvert tojással és bevágjuk a tetejét. 180°C-ra előmelegített sütőben vagy kemencében 50 perc alatt megsütjük.