Hozzávalók (4 pizzához)

A pizzatésztához:

      • 1 dl tej
      • 1 tk cukor
      • 25 g friss élesztő
      • 50 dkg „00”-ás liszt (vagy 30 dkg liszt + 20 dkg rétesliszt)
      • 1 ek só
      • 2 ek olívaolaj
      • 1,5-2 dl víz

A paradicsomszószhoz:

      • 400 g passzírozott paradicsom
      • ½ tk só
      • 2 tk szárított bazsalikom
      • 1 tk szárított petrezselyem
      • 1 mk szárított oregano
      • 1 mk szárított kakukkfű
      • 1 mk szárított rozmaring
      • ½ mk bors
      • 1 csipet majoranna
      • 150 g medvehagyma
      • 100 g zsemlemorzsa
      • 0,5 l olaj

Feltétek:

      • 800 g pizza mozzarella
      • 400 g prosciutto crudo
      • ruccola

Elkészítés

1. Felfűtjük a kemencét vagy a maximum fokozatra előmelegítjük a sütőt.

2. A langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet elkeverjük a sóval, a közepébe lyukat fúrunk.

3. Beleöntjük a felfutott élesztőt, hozzáadjuk az olívaolajat és először egy kevés vizet. Elkezdjük gyúrni és fokozatosan adjuk hozzá a többi vizet, annyit, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Ha túl lágynak találjuk, kevés lisztet adhatunk még hozzá.

4. Fél órát meleg helyen kelesztjük.

5. Addig a paradicsomszószba keverjük a sót, borsot és a szárított zöldfűszereket. A pizza mozzarellát kis kockákra vágjuk.

6. A tésztából lisztezett deszkán 4 gombócot formázunk és egyesével kb. 28 cm átmérőjűre nyújtjuk. Ha kemencében sütjük, akkor a lapátot, ha sütőben, egy lapos tepsit erősen belisztezünk, és ráhelyezzük a kinyújtott tésztát.

7. 1 pizzára rákanalazzuk a paradicsom ¼-ét (4-5 ek), és körkörös mozdulattal megkenjük a felületét. Utána egyenletesen eloszlatjuk rajta a mozzarella ¼ részét, majd kissé meggyűrve a sonkákat is rápakoljuk.

8. Kemencében 300°C-on 5 perc alatt, a sütő maximum fokozatán (275 °C) 15 perc alatt, egyesével készre sütjük a pizzákat.

9. Tálaláskor friss ruccolát szórunk rá.


Ajánlott borok: