Hozzávalók
- 5 dl tej
- 1 teáskanál cukor
- 5 dkg élesztő
- 80 dkg liszt
- 1 csapott evőkanál só
- 1,5 dl olívaolaj
- 2 db tojássárgája
- 1 db tojásfehérje
- 2 dkg vaj (a tepsi kikenéséhez)
- 450 g tejföl
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 mokkáskanál só
- 1 mokkáskanál őrölt feketebors
Elkészítés
1. 1 dl langyos tejben elkeverjük a cukrot, és felfuttatjuk benne az élesztőt.
2. A liszthez hozzáadjuk a sót, a felfutott élesztőt, a maradék tejet, az olajat és a tojássárgáját, és puha tésztát gyúrunk belőlük. Konyharuhával lefedve szobahőmérsékleten 1 órát kelesztjük.
3. A megkelt tésztát munkalapra borítjuk, összegyúrjuk, és tojásnyi darabokat tépünk belőle. A tészta darabokat először 8-10 cm-es henger alakúra sodorjuk, majd a jobb kezünkkel felfelé, a bal kezünkkel lefelé sodorjuk tovább, dupla hosszúságúra.
4. Ekkor már a tészta „tekeredik” magától, így a két végénél felemelve nyolcas alakot vesz fel. 20 kalácska (2 tepsi) lesz ebből a mennyiségből.
5. A sütőt előmelegítjük hőlégkeverésen 200 °C-ra, és egy hőálló edényben vizet teszünk a sütő aljára (hogy a gőz segítségével még puhább kalácsokat kapjunk).
6. Vajjal kikenünk 1 vagy 2 tepsit, belehelyezzük a kalácsokat és a tetejüket megkenjük tojásfehérjével. 1 részletben fél óra alatt, 2 részletben 2x fél óra alatt megsütjük a kalácsokat.
7. Közben egy lábosban összekeverjük a tejfölt az olajjal és a sóval, borssal, majd mire a kalácsok megsülnek, felmelegítjük.
8. A langyosra hűlt kalácsokat a langyos, fűszeres mártogatóssal kínáljuk.