Hozzávalók
- 2,5 dl szobahőmérsékletű víz
- 2 teáskanál cukor
- 25 g élesztő
- 50 dkg liszt
- 2 teáskanál só
- ½ dl olívaolaj
- 40 dkg héj nélküli tökmag
- 1 kisebb fej lilahagyma
- 1 fej fokhagyma
- 20 szál snidling
- 4 evőkanál tökmagolaj
- 1 mokkáskanál feketebors
- 20 dkg orda sajt
- 20 dkg zsendice sajt
- 3 mokkáskanál só
Elkészítés
1. A langyos vízben elkeverjük a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.
2. A lisztet átszitáljuk, hozzákeverjük a sót és a halom közepébe lyukat fúrunk. Beleöntjük a felfutott élesztőt és az olajat, majd alaposan összedolgozzuk. A tésztát letakarva, 1 órán át kelesztjük.
3. A tökmagot száraz serpenyőben pár perc alatt megpirítjuk, majd félretesszük és hagyjuk kihűlni.
4. Addig a lilahagymát és a fokhagymát megpucoljuk, apró kockákra vágjuk, a snidlinget megmossuk és szintén apróra vágjuk.
5. A pirított tökmagot, a hagymákat, a tökmagolajat és a borsot pépesre turmixoljuk (vagy mozsárban pépesre törjük).
6. A kétféle sajtot megsózzuk és gépi habverővel krémesre keverjük. Hozzáadjuk a pestót, és azt is elkeverjük vele.
7. A megkelt tésztát átgyúrjuk, 10 gombócra szedjük, közben egy serpenyőt szárazon felhevítünk.
8. A gombócokat lisztezett deszkán, a serpenyő méretéhez igazodva, minél vékonyabb kör alakra nyújtjuk, és a forró serpenyőben oldalanként 1-1 percig megsütjük.
9. A sajtkrémet ez idő alatt nem szükséges hűteni, de ha azt már korábban megcsináltuk, akkor a piták sütésének elején vegyük ki a hűtőből, mert hűtve kissé megkeményedik.
10. A szobahőmérsékletű sajtkrémet a frissen sült pitákkal tálaljuk.