Hagymás-sonkás lepény

Hozzávalók

  • 1 dl tej
  • 1 kávéskanál cukor
  • 12 g élesztő
  • 25 dkg kenyérliszt (és még egy kevés a dagasztáshoz)
  • ½ teáskanál só
  • 1 dl langyos víz
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 csipet só
  • 1 kávéskanál szárított kakukkfű
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 4 evőkanál lilahagymalekvár
  • 8 szelet pármai sonka
  • 12 dkg feta (vagy krémfehér) sajt
  • 4 db újhagyma
  • ½ fej lilahagyma
  • még egy kevés olívaolaj

Elkészítés

1. Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk.

2. Ha kész, egy tálban összedolgozzuk a liszttel, a sóval, a langyos vízzel és 1 evőkanál olívaolajjal. Ha szükséges, kevés vizet adunk hozzá.

3. Kiborítjuk a munkalapra és kézzel tovább dagasztjuk még 10 percig, hogy sima és rugalmas tésztát kapjunk.

4. A tésztát visszatesszük a tálba, és folpackkal vagy konyharuhával lefedve meleg helyen, 1 óra alatt duplájára kelesztjük.

5. Közben a vöröshagymákat cikkekre vágjuk, meglocsoljuk a 2 evőkanál olívaolajjal, sózzuk és kakukkfűvel fűszerezzük, majd összeforgatjuk. Egy serpenyőbe öntjük és addig sütögetjük, amíg elkezd barnulni a szélük. A sütőt előmelegítjük 200˚-ra.

6. A megkelt tésztát enyhén lisztezett munkalapra borítjuk, 2 egyenlő részre osztjuk és oválisra formázzuk a cipókat. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a lepényeket, és ecset segítségével vékonyan megkenjünk őket olívaolajjal.

7. 10 percre a sütőbe tesszük, amíg egy kicsit megemelkednek és halványsárga színt kapnak.

8. A sütőből kivéve rákenjük a lilahagymalekvárt, rátesszük a sült hagymát, rászaggatjuk a sonkát, rámorzsoljuk a fetasajtot és további 5-10 perc alatt készre sütjük.

9. Ezalatt az újhagymákat és a lilahagymát felkarikázzuk, majd a megsült lepényekre szórjuk. Kevés olívaolajat csepegtetünk rájuk és melegen kínáljuk.


Ajánlott borok: