Húsvéti finomságok

Hozzávalók

  • kb. 2 kg jó minőségű füstölt vagy kötözött sonka
  • 1 db vöröshagyma
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • 3-4 db babérlevél
  • 1 mokkáskanál egész feketebors
  • 10 db tojás
  • 3 evőkanál majonéz
  • 1 evőkanál dijoni mustár
  • 1 evőkanál puha vaj
  • 1 csipet só
  • 2 csipet őrölt bors
  • 400 g hámozott torma
  • 60 g cukor
  • 10 g só
  • 4 evőkanál ecet
  • 2 evőkanál olívaolaj

Elkészítés

1. A sonkát megmossuk, majd egy nagy fazékba tesszük és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Ha felforrt a víz, leöntjük róla és újra feltöltjük a fazekat hideg vízzel.

2. Hozzáadjuk a pucolt, félbevágott vöröshagymát, a fokhagymagerezdeket, a babérleveleket és az egész borsszemeket.

3. Gyöngyöző vízben kb. 2 órát főzzük fedő alatt (annyi órán át főzzük, ahány kg-os a sonka), majd hústűvel ellenőrizzük, hogy elég puha-e. Ha megfőtt, a saját levében hagyjuk kihűlni.

4. A sonka főzővízében keményre főzzük a tojásokat. Ha kihűltek, megpucoljuk, félbevágjuk, a sárgáját kiszedjük egy tálba és villával összenyomkodjuk.

5. Hozzákeverjük a majonézt, a dijoni mustárt, a vajat és sózzuk, borsozzuk. Kiskanál vagy habzsák segítségével visszatöltjük a fél tojásokba.

6. A tormát meghámozzuk, kislyukú sajtreszelőn vagy aprítógép segítségével vékonyra reszeljük, majd hozzáadjuk a cukrot, a sót, az ecetet és az olívaolajat.

7. Kézzel összegyúrjuk, hogy a torma jól átvegye az ízeket és kis üvegbe tömörítjük.

8. A felszeletelt sonkát a tojásokkal és a tormával egy tálra rendezzük. Foszlós kaláccsal, tavaszi friss zöldségekkel, retekkel, újhagymával kínáljuk.


Ajánlott borok: