Hozzávalók
- kb. 2 kg jó minőségű füstölt vagy kötözött sonka
- 1 db vöröshagyma
- 5-6 gerezd fokhagyma
- 3-4 db babérlevél
- 1 mokkáskanál egész feketebors
- 10 db tojás
- 3 evőkanál majonéz
- 1 evőkanál dijoni mustár
- 1 evőkanál puha vaj
- 1 csipet só
- 2 csipet őrölt bors
- 400 g hámozott torma
- 60 g cukor
- 10 g só
- 4 evőkanál ecet
- 2 evőkanál olívaolaj
Elkészítés
1. A sonkát megmossuk, majd egy nagy fazékba tesszük és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Ha felforrt a víz, leöntjük róla és újra feltöltjük a fazekat hideg vízzel.
2. Hozzáadjuk a pucolt, félbevágott vöröshagymát, a fokhagymagerezdeket, a babérleveleket és az egész borsszemeket.
3. Gyöngyöző vízben kb. 2 órát főzzük fedő alatt (annyi órán át főzzük, ahány kg-os a sonka), majd hústűvel ellenőrizzük, hogy elég puha-e. Ha megfőtt, a saját levében hagyjuk kihűlni.
4. A sonka főzővízében keményre főzzük a tojásokat. Ha kihűltek, megpucoljuk, félbevágjuk, a sárgáját kiszedjük egy tálba és villával összenyomkodjuk.
5. Hozzákeverjük a majonézt, a dijoni mustárt, a vajat és sózzuk, borsozzuk. Kiskanál vagy habzsák segítségével visszatöltjük a fél tojásokba.
6. A tormát meghámozzuk, kislyukú sajtreszelőn vagy aprítógép segítségével vékonyra reszeljük, majd hozzáadjuk a cukrot, a sót, az ecetet és az olívaolajat.
7. Kézzel összegyúrjuk, hogy a torma jól átvegye az ízeket és kis üvegbe tömörítjük.
8. A felszeletelt sonkát a tojásokkal és a tormával egy tálra rendezzük. Foszlós kaláccsal, tavaszi friss zöldségekkel, retekkel, újhagymával kínáljuk.